Gołąbki (przepis 2)



Składniki:

  • 1kg mięsa mielonego,
  • 1 większa główka kapusty,
  • 4 paczuszki ryżu,
  • sól, pieprz, bazylia, zioła prowansalskie,
  • 2xcebula,
  • olej,
  • mąka,
  • śmietana 30%,
  • słoiczek przecieru pomidorowego - można dać dwa jeżeli chce się uzyskać intensywniejszy smak sosu.
Przygotowanie:

Ugotować ryż na sypko (uważać by nie był rozgotowany). Gdy ostygnie wymieszać z mięsem, pokrojoną w kostkę 1 cebulą, przyprawami oraz odrobiną oleju.
Kapustę umyć i wyciąć głąb. Zagotować wodę - ilość taka by kapusta cała lub prawie cała była zanurzona. Gdy liście zmiękną, pojedynczo wyciągać z wody. Z każdego liścia odciąć zgrubienie. Na liść kapusty położyć taką ilość mięsa by swobodnie go zawinąć. Zawinięte gołąbki włożyć ciasno do garnka i zalać wodą. Jeżeli zostały liście kapusty, dobrze jest wyścielić nimi spód garnka, jak również przykryć gołąbki - ale nie jest to konieczne. Gotować 1h.
Sos: Podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodać przecier pomidorowy i jeszcze chwilę razem podsmażyć. W misce rozrobić wodę z mąką oraz śmietaną - ilość zależy od tego jaką ilość sosu chcemy uzyskać. Na pół kubka wody daję ok. czterech widelców mąki. Czym więcej śmietany, tym jaśniejszy wyjdzie sos - także to też według własnego smaku. Rozrobioną mąkę i śmietanę dodać do przecieru i cebulki, zagotować na średnim ogniu.
Gotowe gołąbki podawać polane sosem.








Smacznego!!!

Komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :