Golonka w galarecie.


Składniki:

  • Ok.1kg golonki,
  • korzeń pietruszki, 2 lub 3 marchwie, kawałek selera, por,
  • żelatyna na 2L,
  • kilka listków natki pietruszki,
  • sól, pieprz, kostka bulion wołowy, troszkę vegety,
  • średnia główka czosnku.
Przygotowanie:
Golonkę ugotować (w ok.3L wody) razem z selerem, pietruszką, porem i marchwią z dodatkiem soli, pieprzu, kostki bulionowej wołowej i odrobiną vegety. Warzywa gotować w całości, by się nie rozgotowały. Gotować ok.4h - na koniec sprawdzić widelcem czy golonka jest miękka.  Pod koniec gotowania dodać ząbki czosnku. Gdy wywar jest już gotowy, wyjąć warzywa i mięso. Wywar przelać przez sitko, odmierzyć ile jego jest by dodać żelatynę. Na ok.2,5L wywaru dać paczkę żelatyny - ale najlepiej postąpić zgodnie z instrukcją jaka jest na opakowaniu żelatyny. Mięso pokroić na kawałki (paski), marchew pokroić w kostkę. Na spód kubków lub innego naczynia w jakim galarety będą robione położyć po jeden lub dwa listki natki pietruszki, marchewkę pokrojoną w kostkę i mięso. Na koniec zalać wywarem rozrobionym z żelatyną. Odstawić do wystygnięcia, a następnie włożyć do lodówki i poczekać do stężenia. Można podawać polane odrobiną octu.




Smacznego!!!

Komentarze

  1. Nie lubię żelatyny. Przepraszam...

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam wszelkie galaretki a szczególnie z golonki ta wygląda wyśmienicie pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :