Jajka faszerowane w skorupce.

Dziś na śniadanie wzięło mnie na jajka i przypomniał mi się stary przepis na jajka faszerowane w skorupce. 



Składniki: (porcja na 1 osobę)

  • 2 jajka,
  • garść natki pietruszki,
  • sól, pieprz,
  • łyżka masła,
  • tłuszcz do smażenia,
  • bułka tarta.
Przygotowanie:

 

 

 

Jajka ugotować na twardo w osolonej wodzie - nie gotować dłużej niż 10min. Pietruszkę umyć i osuszyć. Ugotowane jajka przekroić wzdłuż na pół.  Pozbyć się ze skorupki jej popękanych drobinek by nie dostały się do białka i żółtka, które należy wydrążyć. Wydrążone białka i żółtka posiekać razem z natką pietruszki. Wymieszać razem z masłem ( dać tyle masła by farsz był dość ścisły). Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Skorupki jajek wypełnić farszem, Stroną od farszu położyć jajka na bułce tartej, a następnie na rozgrzanym tłuszczu. Smażyć do zarumienienia bułki tartej.


Smacznego!!!

Komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :