Jajka faszerowane.


Składniki:

  • 6 jaj,
  • mała cebula,
  • 2-3 plasterki szynki,
  • 1-2 łyżeczki tymianku,
  • sól, pieprz,
  • łyżka majonezu,
  • łyżka śmietany 18%,
  • natka pietruszki (opcjonalnie).
Przygotowanie:

                  

Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupki i przeciąć na pół (wzdłuż). Wyjąć żółtka. Białka lekko posolić i popieprzyć. Cebulę i szynkę bardzo drobno pokroić, dodać do żółtek i wymieszać ( najlepiej widelcem rozgniatając) razem z majonezem, śmietaną oraz przyprawami (sól, pieprz i tymianek - tymianek lekko rozetrzeć w dłoni). Jeśli farsz będzie zbyt gęsty dodać jeszcze majonezu i śmietany. Natomiast gdyby farsz był zbyt rzadki dodać więcej szynki.  Farsz nakładać łyżeczką - nie powinien wypływać z białka. 
Można udekorować zieloną oliwką.


 

 




Przepis nadesłany przez moją siostrę :)


Smacznego!!!

Komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :