Kisiel z jabłka i nektaryny.




Składniki: (na jedną małą porcję)


  • owoce 100g  (1/4 obranego jabłka i 1 obrana, bez pestki nektaryna),
  • 20g cukru,
  • ok.12g mąki ziemniaczanej,
  • 150ml wody.
Przygotowanie:

 Owoce wrzucić do wrzącej wody (pokroić je na mniejsze kawałki, zwłaszcza jabłko) - zagotować. Po chwili gdy owoce zmiękną przetrzeć je przez sito, dodać cukier i rozrobioną w wodzie mąkę ziemniaczaną - energicznie mieszając zagotować. Szklankę (lub inne naczynie), w której będzie podany kisiel) przelać zimną wodą. 

 "Obiady na cztery pory roku" B.Szczepańska, K.Tarnowska - książka, z której korzystałam przygotowując kisiel.
Smacznego!!!

Komentarze

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :