Kopytka.



Składniki:
  • 800g obranych ziemniaków,
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (ja używam tortowej) + do podsypywania,
  • 1 jajko,
  • sól, pieprz,
  • olej,
  • 1 cebula.
Przygotowanie:
Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie, ostudzić. Przecisnąć przez praskę. Spróbować ziemniaki na słoność. Jeżeli jest potrzeba dosolić i popieprzyć. Dodać jajko i całą szklankę mąki. Wyrobić ciasto, dosypując mąkę do momentu aż ciasto nie będzie zbyt mocno się kleiło (po to napisałam 1 i 1/2 szklanki mąki, ponieważ często jest potrzeba większej ilości - to zależy od ziemniaków). Ciasto podzielić na pół i uformować dwa wałeczki, lekko spłaszczyć i na ukos wycinać kopytka. Zagotować osoloną wodę z łyżką oleju. Do gotującej się wody wrzucić kopytka. Od spodu lekko zamieszać, by się nie przykleiły do spodu. Od wypłynięcia gotować ok.2min. W międzyczasie podsmażyć na złoty kolor cebulę pokrojoną w kostkę. Kopytka wyciągać łyżką cedzakową. Dodać do nich cebulę z tłuszczem i delikatnie zamieszać. Posmarowane tłuszczem nie będą się sklejać. Jeżeli kopytka będą podawane z sosem, nie ma potrzeby dodawać do nich podsmażonej cebuli.

Smacznego!!!

Komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :