Muffiny podwójnie czekoladowe.


Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 16g cukru waniliowego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 szklanka drobnego cukru,
  • 95g masła,
  • 1szklanka (250ml) mleka w temp.pokojowej,
  • 2 jajka w temp. pokojowej.
Ponadto:

  • czekolada mleczna 100g,
  • małe kuleczki czekoladowe,
  • czekolada na kanapki typu nutella (ja dałam dwukolorową).
Przygotowanie:

Masło roztopić, lekko przestudzić. Składniki mokre wymieszać razem. Mąkę przesiać przez sitko i wymieszać ze składnikami suchymi. Razem wymieszać składniki mokre i suche. Do foremek na dno wyłożyć pierwszą warstwę ciasta, następnie łyżeczkę czekolady i przykryć ją warstwą ciasta. Nie uzupełniać po same brzegi foremek. Włożyć do nagrzanego piekarnika 190stopni i piec przez ok.20min. Małe muffinki piec ciut krócej.

Czekoladę rozpuścić i posmarować wierzch muffinek, następnie posypać kuleczkami czekoladowymi.



 

 

Smacznego!!!

Komentarze

  1. A ja myślałam dziś długo co tu upiec...a teraz już wiem ..Muffiny...proste w wykonaniu a po za tym niesamowity smak :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :