Łopatka w sosie.


Składniki:

  • 800g łopatki wieprzowej bez kości - na 4 osoby,
  • 1 duża cebula, lub 2 mniejsze,
  • olej do smażenia,
  • sól, pieprz, papryka czerwona słodka i ostra, ewentualnie 1 kostka bulionu wołowego,
  • 4 widelce mąki.
Przygotowanie:

Mięso pokroić w plastry, osuszyć, posolić i popieprzyć. Cebulę pokroić. Mięso podsmażyć aż dość mocno się zarumieni. Gdy jedna strona już jest gotowa, przewrócić na drugą i w tym momencie dodać cebulę. Czym mocniej będzie zarumienione mięso tym ciemniejszy będzie sos. Podlać wodą. Po chwili spróbować na smak wodę i ocenić czy jeszcze dosolić, dodać pieprzu czy też  kostkę bulionu wołowego. Dodać paprykę czerwoną słodką i ostrą (z ostrą uważać). Dusić pod przykryciem do miękkości. Gdy mięso będzie miękkie rozrobić wodę z mąką i zaciągnąć (na pół kubka wody 4 czubate widelce mąki - u mnie dziś nie było konieczności dodania całości, ale to zależy od ilości wody dodanej do mięsa. Także wlewać powoli, cały czas mieszając i ocenić samemu gęstość). Zagotować i zdjąć z palnika. 
Smacznego!!!

5 komentarzy:

  1. masakra 4 widelce mąki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można zrobić zawiesinę z mniejszej ilości mąki :)

      Usuń
    2. Witaj Moniko, mam 20 lat i nigdy nie gotowalam, sprobuje dzisiaj Twojego przepisu i odezwe sie niebawem :)

      Usuń
  2. a mieso optaczamy przed smazeniem czy nie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można obtoczyć w mące ale nie trzeba, ja raczej nie obtaczam.
      Jeżeli chodzi o zawiesinę należy pamiętać by powoli ją wlewać i przestać gdy sos będzie już wystarczająco gęsty.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :