Ozory w galarecie.



Składniki:

  • kilka ozorów - ja miałam 1.6kg, ale dwa zużyłam na ozory w sosie majonezowo czosnkowym,
  • puszka zielonego groszku,
  • 3 jajka,
  • kilka listków zielonej pietruszki,
  • włoszczyzna,
  • kostka wołowa,
  • żelatyna - ilość zależy od ilości ugotowanego bulionu.
Przygotowanie:



 

 

Ozory ugotować - 1h30min. Obrać i pozbyć się ślinianki. Pokroić w paski.
Ugotować bulion z włoszczyzny razem z kostką wołową. Ugotowany bulion przelać przez sitko - w tym momencie najlepiej odmierzyć jego ilość by wiedzieć ile wsypać żelatyny. Następnie ponownie zagotować i rozpuścić w nim żelatynę - ilość żelatyny zależy od ilości bulionu, także posłużyć się instrukcją z opakowania żelatyny.
Ugotować na twardo jajka. W małe miseczki lub kubeczki włożyć po dwa listki pietruszki, kawałku jajka i groszek. Następnie włożyć ozory i zalać bulionem. Gdy ostygnie włożyć do lodówki do stężenia.
Smacznego!!!

Komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :