Pączki hiszpańskie (gniazdka).

Pączki hiszpańskie, mi znane bardziej jako gniazdka są zdecydowanie moim ulubionym smakiem z dzieciństwa. Jak tylko zobaczyłam je na blogu Pani Doroty od razu wiedziałam co dziś zrobię dla moich bliskich. Nie zmieniłam nic w proporcjach, gdyż takie piękne Pani Dorocie wyszły. Moje może nie wyglądają tak samo, lecz z pewnością są równie smaczne. Dziękuję za przypomnienie tego wspaniałego smaku.

Składniki:

Ciasto:


  • 200g mąki pszennej,
  • 100g masła,
  • 4 jajka,
  • szczypta soli,
  • 1 szklanka wody (250ml),
  • olej do smażenia.
Lukier:
  • 200g cukru pudru,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 2-3 łyżki gorącej wody.
Przygotowanie:

Przygotować odmierzone składniki na ciasto. Wodę zagotować z masłem i szczyptą soli. Zmniejszyć ogień. Mąkę przesiać i energicznym ruchem wsypać do zagotowanej wody z masłem, cały czas mieszać. Gdy ciasto będzie gładkie i zacznie ładnie odchodzić od ścianek garnka, to znak, że jest gotowe. Odstawić do wystygnięcia. Ciasto przełożyć do wyższego pojemnika i wbijając kolejno jajka miksować. Przełożyć do szprycy. Przygotować papier do pieczenia, z którego wyciąć kwadraty o bokach 10cm. , posmarować olejem. Można również rozwinąć papier, wysmarować go tłuszczem, wycisnąć kółka o śr.6-7cm i dopiero powycinać kwadraty - ja zrobiłam według tej wersji. 
Rozgrzać olej do 180stopni. Kolejno wkładać gniazdka papierem do góry, po minucie go usunąć - powinien lekko zejść (dobrze mieć dwa patyczki do szaszłyków do ściągnięcia papieru, jak również do obracania gniazdek). Smażyć do nabrania złotego koloru (4-5min. z każdej strony). Po wyciągnięciu położyć na bibule (ręcznikach papierowych) do odsączenia. Pozostawić do ostudzenia.
Składniki na lukier razem utrzeć i polać nim pączki hiszpańskie (gniazdka).




Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :