Pizza z kiełbasą i pieczarkami.


Składniki:

Ciasto: ( na blaszkę o wym.38x25)

  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej (360g),
  • 3/4 szklanki ciepławej wody,
  • 3 łyżki oleju,
  • 7g suchych drożdży,
  • 3/4 łyżeczki soli,
  • 3/4 łyżeczki cukru.
Farsz:
  • 3x papryka czerwona, świeża ( może być żółta i pomarańczowa),
  • 4 pomidory,
  • 400g kiełbasy,
  • 2 duże cebule,
  • 350g pieczarek,
Ponadto:
  • 400g startego sera żółtego,
  • 120-150g przecieru pomidorowego,
  • łyżka oregano,
  • olej,
  • sól, pieprz.
Przygotowanie:

Ciasto:

Składniki suche razem wymieszać. Dodać do nich składniki mokre i wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto uformować w kulkę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 40min.

Farsz:

Kiełbasę pokroić w kostkę i lekko podsmażyć ( na 4 łyżkach oleju), po chwili dodać do niej pokrojoną w półksiężyce cebulę - lekko osolić. Chwilkę podsmażyć razem.
Pieczarki pokroić w plastry i lekko podsmażyć na tłuszczu po kiełbasie i cebuli - lekko posolić i popieprzyć.

Przecier pomidorowy wymieszać z łyżką oregano.

Gdy ciasto wyrośnie położyć na wysmarowanej lekko olejem blaszce i ręką uformować spód pizzy. Wierzch ciasta posmarować przecierem pomidorowym, i kolejno układać warstwy: kiełbasa z cebulą, pieczarki, pokrojona w kostkę papryka, pokrojone w plastry pomidory (ja parzę i ściągam skórkę), starty ser żółty. Piec w 220stopniach ok.15-25min. Pizzę poznać jest gotowa, gdy spód jest lekko zarumieniony.



 

 

Smacznego!!!

Komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :