Pizza z mięsem mielonym.


Szukałam dziś idealnego przepisu na ciasto do pizzy. Nie mogłam się zdecydować, który wybrać. Więc skorzystałam z pierwszego, który wpadł mi w oko, oraz który ma same pozytywne komentarze. Sama nie chciałam eksperymentować, ponieważ to jest moja pierwsza pizza jaką upiekłam. Także padło na przepis z bloga zajadam.pl. Farsz już sama skomponowałam i wyszedł całkiem smaczny.


Składniki:

Ciasto: ( 1 spód na okrągłą blaszkę o średnicy 27cm)

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki ciepławej wody,
  • 2 łyżki oleju,
  • 4g suchych drożdży,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki cukru.
Farsz: (wystarczy na dwa spody, ale można go zużyć również na jeden):
  • 1/2kg mięsa mielonego,
  • 2 duże pomidory,
  • 1 cebula,
  • łyżka oleju,
  • sól, pieprz.
Ponadto:
  • mała łyżka oliwy z oliwek ,
  • łyżka oleju,
  • 50g przecieru,
  • 1/2 łyżki bazylii,
  • starty ser żółty - ilość według siebie, ja dałam dwie garście na jeden spód.
Przygotowanie:


 Ciasto: Wymieszać razem suche składniki, następnie dodać olej i wodę. Wyrobić. Uformować kulkę, przykryć ściereczką i odstawić na 30min.
 Mięso z cebulą pokrojoną na półksiężyce podsmażyć (posolić i popieprzyć) z łyżką oleju. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w mniejszą kostkę i dodać do mięsa. Podlać lekko wodą i chwilę dusić.
Na blaszkę dać łyżkę oleju, rozprowadzić. Położyć ciasto na blaszkę i ręką je równomiernie rozprowadzić.  
 Ciasto posmarować łyżką oliwy z oliwek (może być olej). Przecier pomidorowy wymieszać z bazylią i rozprowadzić po cieście.
Wyłożyć farsz. 
Posypać pizzę startym serem żółtym. Włożyć do rozgrzanego piekarnika 220 stopni na 15-25min. Należy samemu ocenić czy pizza jest już gotowa - najlepiej zajrzeć na spód pizzy, jeżeli jest zarumieniony oznacza, że pizza jest gotowa. 
Smacznego!!!

Komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :