Pizza z tuńczykiem.




Składniki:
 Ciasto:
Przepis na ciasto oraz sposób przygotowania znajduje się tu.
Ponadto:

  • 50g koncentratu pomidorowego,
  • 4g oregano,
  • 180g startego sera żółtego,
  • 2 puszki tuńczyka ( 260g już po odsączeniu tuńczyka, z dwóch puszek),
  • 3 pomidory,
  • 1 czerwona papryka,
  • oliwa z oliwek,
  • kilka listków bazylii - niekoniecznie. 
Przygotowanie:

 

 

 

Blaszkę wysmarować lekko oliwą z oliwek. Wyrośnięte ciasto położyć na środek i ręką uformować spód pizzy. Ciasto lekko posmarować oliwą z oliwek. Koncentrat pomidorowy wymieszać z oregano i wysmarować ciasto - nie wyjeżdżać na boki ciasta, gdyż się przypieką. Posypać lekko serem żółtym, położyć tuńczyka, pokrojoną w kostkę paprykę, pokrojonego w plastry pomidora ( ja parzę i obieram ze skórki). Na koniec posypać serem żółtym. Rozgrzać piekarnik do 220stopni i piec 15-25minut - pizzę poznać, że jest upieczona po spodzie, gdy jest zarumieniony oznacza, że jest gotowa. Na upieczoną pizzę położyć listki bazylii.


Smacznego!!!


Komentarze

  1. Trafiasz w mój gust. Bardzo lubię pizzę z tuńczykiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ta pizza naprawdę jest udana, do dziś czuję jej smak :) Pozdrawiam.

      Usuń

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :