Rogaliki z czekoladą.

Rogaliki z czekoladą chodziły za mną od jakiegoś czasu. Dziś szperając w przyprawach natknęłam się na proszek do pieczenia z obrazkiem rogalików. Obok obrazka można się domyślić, że znajdował się przepis na nie. Przepis był na rogaliki z marmoladą, także wystarczyło zmienić nadzienie i gotowe. Wyszły kruche i pyszne.

Składniki:
Ciasto:
  • 250 g mąki (ja użyłam tortowej),
  • 4 łyżki cukru - 50g,
  • 125g miękkiej margaryny,
  • 1 jajo,
  • 3 łyżki śmietany,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 4g,
Nadzienie:
  • 18 kostek białej czekolady,
  • 18 kostek mlecznej czekolady,
Ponadto:
  • cukier puder do posypania gotowych rogalików.
Przygotowanie:
Na stolnicę lub do miski przesiać przez sitko mąkę, dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Rozwałkować ciasto (pod spód podsypywać mąkę by się nie przykleiło). Starać się tak rozwałkować ciasto, by było w kształcie prostokąta. Powycinać trójkąty. Na szersze końce położyć po kostce mlecznej i białej czekolady. Zawijać w stronę węższą ciasta. Spróbować uformować rogaliki. Rogaliki ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce lub na silikonie. Piec w rozgrzanym piekarniku (180stopni)  przez ok.30min. (ja wyjęłam po 25minutach) - to zależy od piekarnika. Gdy rogaliki lekko przestygną posypać cukrem pudrem.



Smacznego!!!


Komentarze

  1. Też lubię próbować te przepisy z opakowań :) U Ciebie jak widzę, eksperyment się udał pierwszorzędnie!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :