Drożdżowe rogaliki z dżemem.



Składniki: (24 ROGALIKI)
  • 7g suszonych drożdży,
  • szklanka mleka (250ml) - w temperaturze pokojowej,
  • 2 łyżki cukru pudru (22g),
  • 1 jajko - w temp. pokojowej
  • pół kostki margaryny (125g),
  • 3 pełne szklanki mąki ( ja używam tortowej) - 550g,
  • 2,5ml ekstraktu z wanilii - mniej niż pół łyżeczki,
  • dowolny smak dżemu - w temp. pokojowej,
  • cukier puder do posypania.
Przygotowanie:
Składniki suche wymieszać razem. Margarynę rozpuścić. Składniki mokre połączyć z suchymi i wyrobić ciasto. Uformować kulkę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 40min. Po tym czasie ciasto podzielić na trzy części. Ręką uformować płaskie koło i poprzecinać wzdłuż, przez środek - tak jakby się pizzę kroiło (ja nawet używam noża do pizzy). Na szerszy koniec trójkąta położyć łyżeczkę dżemu i zawijać w stronę węższego końca- tak by powstał kształt rogalika. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni i piec ok.20minut. - obserwować bo być może będzie to parę minut krócej. Gdy rogaliki przestygną, posypać cukrem pudrem.



Smacznego!!!

11 komentarzy:

  1. mniam, kocham takie rogaliki! jakie cudowne wyszły :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Również cudownie smakowały :) Najlepsze tego samego dnia. Pozdrawiam.

      Usuń
  2. Jutro będe takie piekła .tylko że moje będą polane lukrem :)
    Mam nadzieję że mi wyjdą

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno wyjdą. Proszę tylko pamiętać by składniki były w temp. pokojowej. Pozdrawiam.

      Usuń
  3. a ciasto mam rozciągać rękami zeby wyszło koło ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak dokładnie :) Trochę rękami, trochę wałkiem. Można wziąć jakąś formę w kształcie koła do pomocy. Nie musi wyjść idealne koło.

      Usuń
  4. a zamiast dżemu moge dać np. budyń lub czekoladę, nutellę ? :)

    OdpowiedzUsuń
  5. zrobiłam wszysto jak pisało i mi nie chce ciasto wyrosnąć

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę dłużej poczekać, może ciasto jeszcze wyrośnie.

      Usuń
    2. Zrobiłam dziś rogaliki by sprawdzić czy wszystko jest dobrze w przepisie. Moje rogaliki się ponownie udały. Nagrałam również filmik, który dołączyłam do przepisu. Proszę obejrzeć, że znajdzie się przyczyna niewyrośniętego ciasta. Pozdrawiam.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :