Ryba po grecku.


Składniki:

  • 0,5kg ryby (filety),
  • pieprz, sól, majeranek,
  • pół cytryny,
  • mąka pszenna,
  • mąka ziemniaczana,
  • olej do smażenia ryby,
  • 3 większe marchwie (270g już obranych),
  • 1 większa pietruszka (130g już obranej),
  • kawałek selera (130g już obranego),
  • 3 mniejsze cebule (200g już obranych),
  • 2 łyżeczki czerwonej papryki słodkiej, 1 łyżeczka soli, 2 listki laurowe, 2 łyżki cukru, 
  • niecałe pół szklanki octu - ( 1/4 szklanki a można dać również dużo mniej),
  • 100g przecieru pomidorowego.
Przygotowanie:

Rybę pokroić na mniejsze części (jeżeli jest zamrożona, można zrobić to już po usmażeniu ryby). Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i skropić sokiem z cytryny. Obtoczyć w mące ziemniaczanej, a następnie w mące pszennej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Po usmażeniu wyłożyć rybę na półmisek lub inne przygotowane naczynie.
Obrane marchwie, seler i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać cebulę pokrojoną w półksiężyce i wyłożyć na patelnię na tłuszcz po rybie. Dodać przyprawy ( listki laurowe, paprykę słodką, sól, cukier), ocet i przecier pomidorowy. Podlać wodą i dusić pod przykryciem. Co jakiś czas zamieszać i podlewać wodą, aż do miękkości warzyw. W razie potrzeby dodać więcej przypraw, ale wedle własnego smaku. Gdy warzywa są gotowe, wyłożyć je na rybę. Warzyw wyjdzie dość sporo więc myślę, że spokojnie starczy ich również na 1kg ryby.






Smacznego!!!

1 komentarz:

  1. uwielbiam! ale kojarzy mi się typowo z Bożym Narodzeniem :p

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :