Sałatka jarzynowa.



Składniki:

  • 6 ziemniaków (335g),
  • 1 pietruszka (125g),
  • 3 marchwie (220g),
  • kawałek selera (110g),
  • 5 jaj,
  • 250g ogórków kiszonych,
  • 1 jabłko,
  • 1 mniejsza cebula (niekoniecznie),
  • puszka zielonego groszku,
  • 4 płaskie łyżki musztardy sarepskiej,
  • 5-6 czubatych łyżek majonezu (tutaj radzę dać tyle by sałatka była mokra, może wyjść więcej niż ja podałam),
  • sól, pieprz.
Przygotowanie:

Ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler (wagę podałam już obranych warzyw) obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie - uważać by nie rozgotować. Jajka ugotować na twardo. Ugotowane warzywa i jajka ostudzić i pokroić w małą kostkę. W małą kostkę również pokroić obrane jabłko, cebulę oraz ogórki kiszone (ich nie obieram). Dodać odsączony zielony groszek, musztardę, majonez i pieprz. Wszystkie składniki razem wymieszać. Na koniec spróbować i ocenić czy jest konieczność dodania soli. 

Smacznego!!!

Komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :