Pikle z ogórków.




Składniki:

Zalewa:


  • 5 szklanek wody,
  • 1 szklanka octu,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 łyżeczki soli,
Ponadto:
  • ok. 2.5kg ogórków,
  • koper,
  • kawałek korzenia chrzanu (na jeden słoik),
  • czosnek,
  • ziele angielskie (2 ziarenka na słoik),
  • liście laurowe ( 1 listek na słoik ),
  • pieprz czarny w ziarnach ( 2 ziarnka na słoik),
  • gorczyca ( po kilka ziarenek na słoik).
Przygotowanie:





Składniki na zalewę zagotować. Ogórki umyć, obrać, przekroić na pół, wydrążyć pestki i pokroić w paski. Na spód słoika włożyć koper, kawałek korzenia chrzanu, ząbek czosnku, 2 ziarenka ziela angielskiego, 1 listek laurowy, 2 ziarenka pieprzu prawdziwego, parę ziarenek gorczycy i wkładać pionowo ogórki (ogórki ciasno włożyć). Ogórki zalać zalewą i mocno zakręcić słoik. Słoiki włożyć do garnka (spód garnka wyścielić ściereczką), zalać do 3/4 wysokości słoika wody, zagotować i 5 minut jeszcze pasteryzować. Słoiki ostrożnie wyciągać, ustawiać nakrętką do dołu i pozostawić do wystygnięcia. Gotowe do spożycia po paru dniach.



Smacznego!!!

Komentarze

  1. Ale apetyczne, szkoda,że już koniec lata, może w przyszłym roku je zrobię. Świetne przepisy, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :