Spaghetti.

Drugi przepis na spaghetti wzbogacony o pieczarki i kukurydzę.


Składniki:

  • 350g pieczarek,
  • 1 duża cebula,
  • 1 puszka pomidorów (400g),
  • 4 ząbki czosnku,
  • 750g mięsa mielonego,
  • 3 łyżki kukurydzy (niekoniecznie, jeżeli nie ma się do czego reszty z puszki wykorzystać),
  • 200g przecieru pomidorowego lub kartonik soku pomidorowego,
  • sól, pieprz, bazylia, oregano i ewentualnie przyprawa uniwersalna lub jarzynka,
  • starty ser żółty do posypania potrawy,
  • makaron do spaghetti.
Przygotowanie:

Pieczarki umyć, pokroić i podsmażyć razem z pokrojoną w kostkę cebulą. Dodać przyprawy oraz wyciśnięty czosnek. Nie żałować bazylii, oregano dać dużo mniej.
Gdy pieczarki będą już podsmażone, dodać mięso mielone. Od czasu do czasu zamieszać tak by mięso się podzieliło. Dobrze podsmażyć. Dodać kukurydzę i pomidory z puszki. Puszkę po pomidorach zalać do połowy wodą, opłukać ją i wlać do reszty składników. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy (lub sok pomidorowy - wtedy nie wlewać wody z puszki). Gdy sos się zagotuje spróbować czy nie trzeba dodać jeszcze przypraw. Ewentualnie jeszcze doprawić. Ugotować makaron do spaghetti w osolonej wodzie, z łyżką oleju. Makaron podawać z sosem, na wierzchu posypanym startym serem żółtym.

 Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :