Szynka w sosie.

Tym razem mięso w sosie zrobiła moja mama. Spoglądam na niego i wcale nie jestem zdziwiona tym, że robimy podobnie - w końcu tyle lat mieszkałyśmy razem, że smaki mamy prawie identyczne. Wiadomo, mama bardziej wprawiona w boju, jaki odbywa się w kuchni :) 




Składniki:

  • 4 grubsze plastry szynki wieprzowej,
  • sól, pieprz, papryka słodka, 2 kostki suszonej cebulki, vegeta (niekoniecznie),
  • mąka,
  • cebula.
Przygotowanie:

Mięso podsmażyć z obu stron, tak by było dość mocno zarumienione. Gdy mięso jest już trochę podsmażone, dodać cebulę pokrojoną w grubszą kostkę. Podczas smażenia dodać przyprawy. Przełożyć do garnka, zalać wodą, a gdy się zagotuje spróbować wodę czy nie trzeba dodać przypraw. Zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem do momentu aż mięso będzie miękkie. Zrobić zawiesinę (woda + mąka). Zaciągnąć (podczas wlewania zawiesiny cały czas mieszać), zagotować i zdjąć z ognia.



                          
Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :