Żeberka w sosie.




Składniki:

  • 1,6kg żeberek,
  • główka czosnku,
  • 2 większe cebule,
  • majeranek, sól ( lub warzywko, vegeta, przyprawa uniwersalna), papryka czerwona (słodka, ostra ), pieprz,
  • olej,
  • 4-5 czubatych widelców mąki.
Przygotowanie:


Przygotować marynatę : wszystkie przyprawy wymieszać z posiekaną główką czosnku i olejem (ja daję gdzieś pół szklanki oleju, ale robię to na oko). Przypraw dać dość sporo, uważać jedynie na czerwoną ostrą paprykę, której dać zdecydowanie najmniej.
 
 

Pokroić cebulę. Cebulę i marynatę dodać do mięsa, dokładnie razem wymieszać. Przykryć i odstawić do lodówki na minimum 2h. Mięso podsmażyć do zarumienienia. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego i zalać przegotowaną wodą. Na wierzchu wytworzy się tafla tłuszczu, który usuwam (zbieram go łyżką). Mięso przykryć (najlepiej przykryć fiolią aluminiową, ponieważ pokrywa od naczynia żaroodpornego zrobi się czarna) i włożyć do rozgrzanego piekarnika do 200stopni na 70-80min. W międzyczasie spróbować czy nie trzeba jeszcze doprawić wody. Po tym czasie najlepiej samemu ocenić czy mięso jest miękkie. Mąkę rozrobić z zimną wodą (pół szklanki). Mieszając wlać do żeberek. Zmniejszyć temp. w piekarniku do 180stopni i piec jeszcze ok.15minut.

Smacznego!!!

Komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :