Zupa pieczarkowa.


Składniki:

  • porcja rosołowa, udka lub skrzydełka,
  • 350g pieczarek,
  • łyżka masła,
  • 4 większe marchwie,
  • 1 pietruszka,
  • 8 ziemniaków - 760g już obranych,
  • kawałek pora - 80g,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego, 2 listki laurowe, sól, pieprz, kostka rosołowa (niekoniecznie), magii (niekoniecznie),
  • śmietana do zup i sosów,
  • garść posiekanej natki pietruszki.
Przygotowanie:
Pieczarki umyć i pokroić. Gotować je w małym garnku z łyżką masła, odrobiną soli i 250ml wody (szklanka). Porcje rosołowe, udka lub skrzydełka opłukać i zalać 3.5L wody (potrzebny duży garnek, ponieważ dojdą jeszcze warzywa). W tym czasie przygotować resztę warzyw:  marchew pokroić w talarki, pietruszkę zetrzeć na tarce na grubszych oczkach, por drobno pokroić, ziemniaki pokroić w kostkę - oczywiście warzywa, które należy obrać, obrać i wszystkie warzywa umyć. W międzyczasie szumować wodę, w której gotuje się drób. Gdy pieczarki już trochę zmiękną wrzucić z resztą warzyw do garnka z mięsem. Dodać przyprawy - ja jedynie magii daję po 2-3 krople jak zupa jest już na talerzu. Gdy warzywa zmiękną rozrobić mąkę ze śmietaną i wodą: 200ml wody, 4 czubate widelce mąki i 280ml śmietany (śmietany można dać mniej, w zależności ile jest w opakowaniu - ja nie miałabym co z resztą zrobić, dlatego tak dużo dałam (do rozrabiania można użyć blendera). Powoli wlewać do zupy, cały czas energicznie zupę mieszając. Zagotować i zdjąć z palnika. Dodać garść posiekanej natki pietruszki. Dodać 2-3 krople magii do każdej nalanej porcji zupy.

 

 
Smacznego!!!

Komentarze

  1. moja pieczarkowa wygląda podobnie...tylko pieczarek nie duszę na maśle tylko od razu do garnka wrzucam

    ---------------------------------------------------

    http://bit.ly/2eq3TuE

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :