Bigos.

Bigos z kapusty kiszonej:


Bigos z kapusty świeżej i kiszonej:


Składniki: 

  • 1,2kg kapusty kiszonej, 
  • mała główka kapusty świeżej (ok.1kg) (można również bigos zrobić z samej kapusty kiszonej, wtedy pomijamy kapustę świeżą),
  • 2 x cebula,
  • 350g pieczarek lub kilka suszonych grzybów,
  • 500g mięsa wieprzowego,
  • 250g boczku,
  • 300g kiełbasy,
  • 2 marchwie ( tylko wtedy gdy kapusta kiszone jest bez niej),
  • 12 sztuk suszonych śliwek (niekoniecznie),
  • 2listki laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, sól, pieprz, papryka czerwona (słodka i ostra),
  • 100g przecieru pomidorowego.
Przygotowanie:

Cebulę pokroić w kostkę, pieczarki w plastry i razem podsmażyć z odrobiną soli i pieprzu ( jeżeli dodaje się grzyby suszone, to należy je kilka godzin moczyć. Wtedy cebulę podsmażyć z kiełbasą, a grzyby później dodać do reszty składników). Na koniec smażenia dodać pokrojoną w półksiężyce kiełbasę i pozostawić na ogniu jeszcze na chwilę. Osobno podsmażyć do zarumienienia pokrojone w grubszą kostkę mięso wieprzowe, również posolone i popieprzone.  Kapustę świeżą poszatkować, zalać wodą i postawić na mały ogień, dodać przyprawy i wszystkie podsmażone składniki i śliwki ( ewentualnie grzyby wcześniej wymoczone). Z kapusty kiszonej odlać wodę (ale nie wylewać jej, gdyż może się przydać) i dobrze ją odsączyć, Można pokroić by nie była za długa. Dodać do reszty składników i dusić pod przykryciem na małym ogniu do momentu aż wszystkie składniki będą miękkie.  Gdyby bigos był za mało kwaśny można dolewać powoli wodę z kapusty kiszonej. Na sam koniec dodać przecier pomidorowy, dobrze wymieszać i jeszcze chwilę dusić. 


Smacznego!!!


Komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :