Naleśniki z farszem drobiowym

Trzy lub cztery lata temu siedząc z koleżankami rozmawiałyśmy o różnych ciekawych przepisach. Jeden wpadł mi szczególnie do głowy. Jakiś czas później postanowiłam go sobie w głowie odtworzyć, choć pewnie wszystkiego dokładnie nie zapamiętałam. Jednak wyszły mi pyszne naleśniki i pozostały na stałe w naszym domowym menu. 



Składniki: (na 8 naleśników)

Farsz:

  • 1/2kg piersi z kurczaka ( jedna podwójna pierś),
  • łyżka przyprawy do gyrosa,
  • 1-2 cebule,
  • 350g pieczarek,
  • 2 świeże papryki (czerwona i żółta),
  • sól, pieprz,
  • 200g startego sera żółtego.
Naleśniki: (mi wyszło z tych proporcji 11 cienkich naleśników)
  • 1 jajko,
  • 1 i 3/4 szklanki mąki (ja używam tortowej),
  • 2 szklanki mleka,
  • szczypta soli.
Ponadto:
Na filmiku naleśniki są inaczej zwinięte: 


Przygotowanie:

Farsz:

Piersi z kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć z łyżką przyprawy do gyrosa. Pieczarki i cebulę, pokrojone w kostkę podsmażyć razem z pieprzem i odrobiną soli. Papryki oczyścić i pokroić w kostkę, dodać do podsmażonych pieczarek, dodać również piersi z kurczaki. Podlać wodą i dusić pod przykryciem do momentu, aż papryka zmięknie. Odkryć i chwilę jeszcze zostawić na ogniu - pilnować by woda całkiem nie wyparowała, by farsz nie był zbyt suchy. Zdjąć z ognia i pozostawić do wystygnięcia. Na koniec wymieszać z serem żółtym (pozostawić trochę do posypania naleśników).

Naleśniki:

Wszystkie składniki na naleśniki dokładnie wymieszać (można zmiksować). Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, na którym usmażyć pierwszego naleśnika. Do ciasta wlać 2-3 łyżki oleju - wymieszać ( nie ma już potrzeby lania tłuszczu na patelnię). Naleśniki smażyć dość cienkie, ponieważ grube mogą pękać przy zawijaniu.

Kolejne etapy:

Przecier pomidorowy wymieszać z bazylią.
Każdy naleśnik posmarować przecierem, położyć sporo farszu i zawinąć. Włożyć do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę do pieczenia, posypać po wierzchu startym  serem żółtym i włożyć do piekarnika (200stopni) na kilka minut ( tak by ser żółty się roztopił).

Najlepiej smakują polane sosem majonezowo czosnkowym. Nie masz swojego przepisu na sos, zapraszam:  tu kliknij.


 

 

 







Smacznego!!!

8 komentarzy:

  1. UWIELBIAM! <3 Takie naleśniki na słono najlepsze! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. apetyczne, muszę spróbować;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja jak robię takie naleśniki to zamiast mleka daję piwo..tak tak Piwo....
    naleśniki smakują wtedy ciut inaczej ...spokojnie można podawać je dzieciom bo tego piwa tam nie czuć

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Słyszałam o tym zamienniku :) Też można wodę gazowaną dać. Jestem tych zamienników ciekawa, trzeba będzie następnym razem spróbować :)

      Usuń
  4. Także stosuje zamiennik - zamiast mleka piwo. Naleśniki są wtedy wyborne!

    OdpowiedzUsuń
  5. Naprawdę super przepis :) robilam dzis, kazdy chwalił, a nalesnikow wyszło mi dokladnie 11, tak samo :) ekstra ! zostaje w moim menu na stałe ten przepis, dziekuje :) w ogole swietne przepisy ma pani!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję ślicznie :) Cieszę się, że naleśniki smakują. Pozdrawiam.

      Usuń
  6. Mniam, pysznie muszą smakować. Dawno nie jadłam naleśników :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :