3 Bit.


Od dawna miałam ochotę na to ciasto. Dziś nareszcie udało mi się za nie zabrać. Przygotowując je opierałam się na  blogu domowe-wypieki




Jako, że kupiłam mleko skondensowane o mniejszej gramaturze musiałam zmniejszyć ilość składników. Na dole strony jest podana ilość składników dla  mleka skondensowanego o wadze 500g.
Składniki:

  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego lub gotowa masa krówkowa (397g),
  • 57 sztuk herbatników ,
  • 300ml słodkiej śmietany 30% lub 36%,
  • 1 opakowanie śmietan-fix (ja pominęłam)
  • kilka kostek czekolady (dowolna).
Masa budyniowa:
  • 1 i 1/2 szkl. mleka,
  • 85g cukru,
  • 1 żółtko,
  • 30g mąki ziemniaczanej,
  • 30g mąki pszennej (ja użyłam tortowej),
  • 120g miękkiego masła.
Przygotowanie:

1. Mleko skondensowane gotować trzy godziny na małym ogniu, pilnując by cała puszka była przykryta wodą. Można również skorzystać z drugiej opcji, jeżeli chcemy zaoszczędzić na czasie : mleko skondensowane wlać do garnuszka i gotować ok.15-20minut, na małym ogniu, cały czas mieszając, gdyż szybko się przypala. Ja swoje ciasto zrobiłam korzystając z tej drugiej opcji.
Jeżeli kupiona jest gotowa masa krówkowa, należy zacząć od przygotowania masy budyniowej.
2. Masa budyniowa: Szklankę mleka (250ml) zagotować z cukrem. Żółtko, mąkę ziemniaczaną i pszenną wymieszać z pozostałym mlekiem. Dodać do gotującego się mleka, cały czas intensywnie mieszając. Gdy masa zrobi się gęsta odstawić do ostygnięcia. Najlepiej przykryć woreczkiem by na wierzchu nie zrobił się kożuch. Masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Nie przestając miksować dodawać łyżka po łyżce budyń. 
3. Przygotować formę(wymiary ok.23x24cm). Wyłożyć pierwszą warstwę herbatników (19sztuk). Herbatniki posmarować ciepłą masą powstałą z ugotowanego mleka skondensowanego ( gotową masę krówkową należy kilka minut gotować - w puszce, tak by woda ją całą przykryła). Wyłożyć drugą warstwę herbatników, posmarować masą budyniową. Wyłożyć trzecią, już ostatnią warstwę herbatników i posmarować je ubitą śmietaną ( śmietanę ubić ze śmietan fix). Wierzch ciasta posypać startą czekoladą. Ciasto włożyć do lodówki na co najmniej 12h.

Składniki na większą porcję (forma o wym.35x24cm):

  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego lub gotowa masa krówkowa (500g),
  • 75 sztuk herbatników (25sztuk na jedną warstwę) ,
  • 400-500ml słodkiej śmietany 30% lub 36%,
  • 2 opakowani śmietan-fix (ja pominęłam)
  • kilka kostek czekolady (dowolna).

Masa budyniowa:
  • 2 szkl. mleka,
  • 2/3szkl. cukru (ok.130g),
  • 2 żółtka,
  • 40-45g mąki ziemniaczanej,
  • 40-45g mąki pszennej (ja użyłam tortowej),
  • 180g miękkiego masła.



Smacznego!!!

Komentarze

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :