Oponki (przepis 2)








Składniki:

Ciasto:

  • 0,5kg twarogu półtłustego ( może być również tłusty),
  • 0,5kg mąki pszennej tortowej,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 4 żółtka,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka octu,
  • 250ml kwaśnej śmietany,
Ponadto:
  • olej do smażenia,
  • cukier puder do oprószenia oponek.
Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto razem zagnieść, wyrobić ciasto. Rozwałkować - nie za cienko (mniej więcej tj. na zdjęciu). Szklanką i kieliszkiem wycinać oponki. Smażyć na rozgrzanym, głębokim tłuszczu, do zarumienienia z obu stron. Gdy przestygną oprószyć cukrem pudrem.


 


 



Przepis prosto od mojej mamy :)

Smacznego!!!


Komentarze

  1. Domowe wypieki są najlepsze. Szybko się je robi i są bardzo smaczne:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :