Papryka konserwowa.




Składniki:

Zalewa: (na 10kg papryki potrzeba podwójnej porcji zalewy)

  • 1l octu,
  • 18 szklanek (1 szklanka = 250ml) wody,
  • 2 szklanki i 2 łyżki stołowe cukru,
  • 1/2 szklanki soli,
  • 2 płaskie łyżki gorczycy.
Ponadto:
  • świeża czerwona papryka,
  • pokrojone kawałki korzenia chrzanu, 
  • czosnek,
  • olej - 2 łyżki na słoik,
  • ziele angielskie,
  • listki laurowe,
  • ziarenka pieprzu prawdziwego.
Przygotowanie:

Składniki na zalewę zagotować. Paprykę przekroić na pół, oczyścić i umyć. Pokroić w paski ( tj. na zdjęciu) i ciasno powkładać do słoików. Do każdego słoika włożyć również po listku laurowym, ziarenku pieprzu prawdziwego, ziarenku ziela angielskiego i po kawałku korzenia chrzanu oraz ząbek lub dwa ząbki czosnku. Zalać paprykę przygotowaną zalewą i na wierzch każdego słoika polać dwiema łyżkami oleju. Mocno pozakręcać słoiki.  Na dno garnka położyć ściereczkę i zalać wodą - ilość wody taka , by po włożeniu papryki nie sięgała więcej niż do 3/4 słoika. Zagotować i pasteryzować 10min.


 




Przepis nadesłała moja mama :) Z 10kg papryki wyszło 27 słoików (podwójna porcja zalewy), lecz słoiki były różnej wielkości. Czyli można przyjąć, że wyjdzie mniej więcej 20 słoików 0.9l -również w zależności od tego kto ile wkłada do słoika papryki.
Smacznego!!!

1 komentarz:

  1. No tak, toż to już niemalże jesień... a mnie jest szkoda lata:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :