Placki ziemniaczane z gulaszem (przepis 2)



Składniki:

Gulasz:

  • 700g wołowiny,
  • 2 średnie cebule,
  • 350g pieczarek,
  • 2 świeże papryki (żółta i czerwona),
  • 3 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz, vegeta (niekoniecznie), papryka słodka czerwona,
  • 4 czubate łyżki mąki,
  • olej.
Placki ziemniaczane:
Przepis znajduje się tu.

Przygotowanie:

Wołowinę pokroić w paski (można również w kostkę), podsmażyć - tak by dość mocno się zarumieniła. Dodać soli, pieprzu i czerwonej słodkiej papryki. Zalać wodą i dusić pod przykryciem przez ok.1h (tak by trochę zmiękła, może to być nawet krótszy czas). Pieczarki i cebulę pokroić w plastry (półksiężyce) i razem podsmażyć posolone (lub z vegetą) i popieprzone. Podsmażone dodać do mięsa razem z pokrojoną w paski papryką. Dusić do momentu aż wołowina i papryka będą miękkie. Wycisnąć lub posiekać trzy ząbki czosnku i dodać do sosu. W połowie szklanki zimnej wody rozrobić mąkę. Zawiesinę dodawać powoli, cały czas mieszając. Zagotować i zdjąć z ognia, ewentualnie doprawić jeszcze do smaku. 

Placki ziemniaczane podawać razem z gulaszem. Można na wierzch polać łyżką śmietany.

Smacznego!!!



Komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :