Racuchy z jabłkiem.



Składniki:

  • 420g jabłek ( już po obraniu i po wykrojeniu środka) - 5szt. 
  • 2 szklanki mąki pszennej (ja używam tortowej),
  • 500ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka cukru pudru (15g) + do oprószenia gotowych racuchów,
  • 0,5 płaskiej łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka (3g) proszku do pieczenia,
  • olej do smażenia.
Przygotowanie:

Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiać przez sitko. Dodać mleko, jajka, sól i wymieszać tak by nie było grudek (ja używam do tej czynności miksera). Gdy ciasto jest już wymieszane, dodać obrane i starte na tarce jarzynowej jabłka - połączyć razem. Rozgrzać olej i łyżką nakładać ciasto, formując placki. Smażyć do zarumienienia, z obu stron ( nie smażę na głębokim oleju). Uważać by nie było zbyt dużego ognia pod nimi, gdyż zbyt szybko się zrumienią, a w środku będą niedosmażone. Wykładać na ręczniki papierowe w celu lekkiego odsączenia od tłuszczu. Na koniec posypać cukrem pudrem.

Smacznego!!!

Komentarze

  1. a z bananami jadlas? tez pyszne tylko troche slodsze. Dzieciakom moze posmakowac :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jadłam jeszcze z bananami. Ale muszę spróbować :) Dziękuję za pomysł. Pozdrawiam.

      Usuń

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :