Ciasto salceson (piernik z jabłkami)



Składniki:

  • 4jaja,
  • 2 szkl. mąki pszennej tortowej,
  • 1szkl.cukru,
  • 1szkl. oleju,
  • 1łyżka kakao,
  • 1łyżeczka cynamonu,
  • 1łyżeczka sody,
  • 1łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 6dużych jabłek,
  • czekolada,
  • garść lub dwie orzechów włoskich.
Przygotowanie:

Jaja ubić z cukrem, dodać cynamon i  dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, ciągle mieszając. Dodać olej i pokrojone w kostkę jabłka. Wyłożyć na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia). Piec 50 min. w 180stopniach w rozgrzanym piekarniku. Rozpuścić czekoladę i po upieczeniu polać po wierzchu ciasta oraz  dodać na wierzch orzechy.

Przepis nadesłany od mojej mamy :)

Smacznego!!!

4 komentarze:

  1. uwielbiam to ciasto, pyszne i wilgotne

    OdpowiedzUsuń
  2. Monia skąd pomysł na taką nazwę? :) wygląda smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pomysł na nazwę ciasta nie mój, choć też mnie zaciekawił :)

      Usuń
    2. Nazwa bierze się z wyglądu ;) ciasto po przekrojeniu wygląda jak czarny salceson.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :