Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką.

Jakiś czas temu upiekłam pyszne ciasto z malinami z bloga Pani Doroty. Dziś nareszcie zebrałam się by pokazać mój efekt. Ciasto jest naprawdę pyszne, polecam.




Składniki:

Kruche ciasto:


  • 2,5 szklanki mąki pszennej (450g),
  • 250g masła lub margaryny, zimnego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (8g),
  • 3 łyżki cukru pudru (35g),
  • 5 żółtek.
Budyniowa pianka:

  • 5 białek,
  • 1 szklanka drobnego cukru,
  • 16g cukru waniliowego,
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (2x40g) - jeżeli jest tylko budyń z cukrem, użyć mniej drobnego cukru,
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego.
Ponadto:
  • 500g malin,
  • cukier puder do posypania.
Przygotowanie:

Masło pokroić w kostkę. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Do składników dodać cukier puder, żółtka i zagnieść ciasto. Jeżeli ciasto byłoby zbyt suche, dodać łyżkę lub dwie wody. Podzielić na dwie części, ale nie równe ( 60% i 40%), włożyć w woreczek lub zawinąć w folię spożywczą i zamrozić.
Formę do ciasta (wym. mniej więcej 33x20cm) wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Na spód formy zetrzeć na tarce o grubych oczkach większą część ciasta i lekko dłonią przyklepać. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 190stopni i podpiec przez 20minut. Gdy ciasto ostygnie, dopiero zacząć robić lekką budyniową piankę. 
Białka ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodawać powoli drobny cukier i cukier waniliowy, a następnie proszek budyniowy. Na końcu wlewać powoli olej - również miksując. Gdy wszystkie składniki się połączą można wyłożyć ubitą pianę na podpieczony, całkowicie ostudzony spód ciasta. Wyrównać i wyłożyć maliny - najlepiej dziurkami do góry. Maliny delikatnie dłonią lub łopatką wcisnąć w pianę. Na wierzch zetrzeć pozostałą, mniejszą część zamrożonego ciasta. Piec ok.30-40min w rozgrzanym piekarniku 190stopni. Po upieczeniu i ostygnięciu posypać wierzch ciasta cukrem pudrem.


Smacznego!!!

Komentarze

  1. uwielbiam to ciacho :) mam trochę zamrożonych malinek, także jakby co, wykorzystam Twój przepis, bo przesmacznie wygląda, pycha !

    OdpowiedzUsuń
  2. chętnie zjadłabym taki kawałeczek ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
  3. zagadka rozwiązana - dopiero co jadłam to ciasto u sąsiadów, teraz znam przepis! :) wygląda tak samo pysznie jak smakuje, bo jest pycha!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :