Ryż zapiekany z jabłkami.

Kolejny przepis, który pojawia się na blogu dzięki mojej mamie. 


Składniki:

  • 1,5 szklanki ryżu,
  • 2 szklanki mleka,
  • 1szklanka wody,
  • 3 łyżki masła,
  • 1cukier waniliowy,
  • 6 dużych jablek,
  • 6 łyżeczek cynamonu,
  • masło do wysmarowania formy,
  • cukier puder do posypania,
  • śmietana (niekoniecznie).
Przygotowanie:


Zagotować mleko z wodą,wrzucić ryż i ugotować do miękkości. 
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do nich 3 łyżki masła i cukier waniliowy. Razem gotować,  zrobić mus. Lecz nie do końca rozgotować jabłka. 
Ułożyć na przemian ryż i jabłka aż do wyczerpania. Jabłka posypywać cynamonem. Na zdjęciu ostatnią warstwą jest ryż, który również został posypany cynamonem. Na koniec można posypać dodatkowo cukrem pudrem. Tuż przed podaniem gotową porcję można polać śmietaną. 

Smacznego!!!

Komentarze

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :