Bułeczki drożdżowe z brzoskwinią.


Składniki:

  • 1 kostka masła,
  • 1 kg mąki pszennej (najlepiej tortowej),
  • 1 śmietana18% - 33ml,
  • 10dag. świeżych drożdży,
  • kilka brzoskwiń - mogą być świeże, z puszki lub mrożone ( na zdjęciach użyte są mrożone),
  • cukier puder do posypania.

Przygotowanie:





Mąkę przesiać przez sito, dodać pokrojoną w kostkę margarynę i posiekać. Dodać pokruszone drożdże, wymieszać. Dodać śmietanę i zagnieść. Ciasto podzielić na kilka mniejszych części, tak by rozpłaszczyć, położyć brzoskwinię i uformować bułeczkę. Ułóżyć na papierze do pieczenia, na blaszce. Piec na złoty kolor w  temp.180 st.,ok.35 min. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem. 




 Smacznego!!!


2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :