Buraczki w zalewie octowej.



Składniki:

Zalewa:

  • 5szklanek wody,
  • 1 szklanka octu,
  • łyżka soli,
  • 3/4szkl. cukru.
Ponadto:
  • na jeden słoik: 1 ziarenko ziela angielskieg, 1 listek laurowy.
  • buraki.
Przygotowanie:

Zalewa: Wodę zagotować z octem, cukrem i solą.


Buraki ugotować w wodzie do miękkości, obrać. Małe buraczki mogą zostać w całości, natomiast większe pokroić w plastry, ćwiartki lub w większą kostkę - jak kto woli.

Buraczki ciasno poukładać w słoikach. Zalać zalewą, dodać do każdego słoika po ziarenku ziela angielskiego i listku laurowym. Mocno zakręcić słoiki. Do garnka wlać wodę (dno garnka wyłożyć ściereczką), tak by przykrywała 3/4 słoika. Zagotować i pasteryzować ok.20min. Po pasteryzacji wyciągnąć słoiki i poukładać je do górny dnem. Pozostawić do wystygnięcia.

Przepis od mojej mamy :)


Smacznego!!!

Komentarze

  1. ZROBIŁAM WE WRZEŚNIU, DZIŚ OTWORZYŁAM - PYCHOTKA. PODZIĘKOWANIA DLA MAMY. BASIA G.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo, że buraczki wyszły smaczne. Podziękuję mamie. Pozdrawiam.

      Usuń
    2. dzięki za przepis,buraczki sa ok.

      Usuń

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :