Jabłecznik - szarlotka.




Składniki:

Ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej),
  • 0,5 szklanki cukru,
  • kostka margaryny ( np. Kasia),
  • 4 żółtka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub kilka kropel olejku waniliowego .

Piana:
  • 4 białka,
  • szklanka cukru.
Dodatkowo:
  • mus jabłkowy  (może być gotowy lub samemu można zrobić).
  • łyżka cynamonu,
  • cukier puder do posypania.
Przygotowanie:

Mąkę posiekać z margaryną, dodać żółtka, cukier, proszek do pieczenia, aromat i śmietanę. Zagnieść i podzielić na dwie nierówne części (60% i 40%). Zawinąć w folię i większą część włożyć do lodówki, a mniejszą do zamrażalnika na pół godziny. 
Po tym czasie ciasto z lodówki rozwałkować i wyłożyć na blaszkę wysmarowaną masłem (można wyłożyć dodatkowo papierem do pieczenia) i ponakłuwać widelcem.  
Mus jabłkowy: 2kg jabłek obrać i usunąć gniazda, pokroić na ćwiartki , niecała szklanka gorącej wody. Razem gotować do momentu aż jabłka się rozgotują. Na koniec dodać cukier (niekoniecznie) do smaku i zagotować. Pod koniec gotowania musu można dodać kilka kawałków jabłek i jeszcze chwilę pogotować - ale już nie rozgotowywać.
 Na ciasto wyłożyć mus jabłkowy i posypać lekko cynamonem. 


 Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać powoli cukier. Sztywno ubitą pianę wyłożyć na jabłka. Następnie ciasto z zamrażarki zetrzeć na grubych oczkach, rozsypując delikatnie po pianie. Piec w rozgrzanym piekarniku w 180stopniach ok.50-60min. Po ostygnięciu posypać ciasto cukrem pudrem.
Smacznego!!!


2 komentarze:

  1. dzisiaj upiekłam,smaczne ciasto

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie upiekłam jabłecznik, tylko zamiast musu starłam jabłka na grubej tarce i troszkę odcisnęłam sok wyszło super POLECAM

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :