Babka ziemniaczana (kartoflak)




Składniki:

  • 1 kg obranych ziemniaków,
  • 2 jajka,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka mąki, 
  • 120g boczku,
  • ok. 200g kiełbasy,
  • sól, pieprz, można dodać majeranek,
  • masło do posmarowania naczynia żaroodpornego,
  • 1 łyżka bułki tartej.
Przygotowanie:


Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce (tak jak na placki ziemniaczane) lub zblenderować. Wyłożyć na sitko i pozbyć się nadmiaru wody - ale nie za mocno.

 Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę i razem podsmażyć. Gdy przestygną dodać do ziemniaków, dodać również jajka, przyprawy i mąkę pszenną. Wymieszać. Naczynie żaroodporne natłuścić, obsypać bułką tartą i wlać gotową masę ziemniaczaną. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok.1h15min. w 180stopniach. Najlepiej sprawdzać patyczkiem od szaszłyków czy kartoflak jest gotowy, gdyż jego czas pieczenia może być różny.




Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :