Rogaliki z marmoladą.

Rogaliki robione przeze mnie już widzieliście, także dziś pokażę Wam rogaliki mojej mamy. 


Składniki:

  • 1 kostka masła,
  • 1 kg mąki pszennej (najlepiej tortowej),
  • 1 śmietana18% - 33ml,
  • 10dag. świeżych drożdży,
  • marmolada - smak dowolny,
  • cukier puder do posypania.

Przygotowanie:


Mąkę przesiać przez sito, dodać pokrojoną w kostkę margarynę i posiekać. Dodać pokruszone drożdże, wymieszać. Dodać śmietanę i zagnieść. Rozwałkować na placki. Przekroić placek na pół i kilkukrotnie przekrawać ,wyjdą trójkąty. Na szerszą część nałożyć marmoladę i zawinąć. Rogi zagiąć. Ułóżyć na papierze do pieczenia, na blaszce. Piec na złoty kolor w  temp.180 st.,ok.35 min. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.









Smacznego!!!


Komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :