Ciasto rafaello na krakersach



Składniki: ( na blachę o wym. 38cm na 25cm)

  • 1l mleka,
  • 2 budynie waniliowe bez cukru, śmietankowe,
  • 80g cukru - 4 łyżki,
  • 2 żółtka,
  • 250g miękkiego masła niesolonego,
  • 100g wiórków kokosowych do masy budyniowej,
  • 30g wiórków kokosowych do posypania góry ciasta, 
  • 40g płatków migdałów do masy budyniowej,
  • 20g płatków migdałów do posypania góry ciasta,
  • niecałe 2 paczki słonych krakersów - u mnie wyszło 58 sztuk.
Przygotowanie:

 Budynie ugotować - żółtka wymieszać z proszkiem budyniowym w mniejszej ilości mleka i dodać do gotującego się mleka z cukrem. Budyń ostudzić (po lekkim odparowaniu przykryć folią spożywczą by na wierzchu nie zrobił się kożuch). Miękką margarynę utrzeć na puszystą masę, dodawać ostudzony budyń, cały czas ucierać (miksować). Do masy dodać wiórki, płatki migdałów i delikatnie łyżką wymieszać. Na blachę ułożyć warstwę krakersów, położyć połowę masy, ułożyć drugą warstwę krakersów i pozostałą masę. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi i płatkami migdałowymi. Wstawić do lodówki na kilka godzin.



Smacznego!!!

Komentarze

  1. robię troszkę inaczej, ale to ciasto uwielbiam w każdej postaci! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    2. Zapomniałam napisać, ale na filmiku jest pokazane :) Żółtka wymieszać z proszkiem budyniowym w mniejszej ilości mleka i dodać do gotującego się mleka (podczas robienia budyniu).

      Usuń

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :