Makowiec.


Składniki:

Ciasto:

  • 60dag mąki pszennej tortowej,
  • 1 kostka margaryny (250g),
  • 6 łyżek cukru,
  • 5dag drożdży świeżych,
  • 2żółtka,
  • 2całe jajka.
Masa makowa:
  • 2 gotowe masy makowej,
  • dżem z czarnej porzeczki.
Polewa:
  • 1/2szklanki cukru,
  • 1/4 kostki margaryny,
  • 2 łyżki kakao,
  • 2 łyżki wody.
Ponadto:
  • orzechy włoskie,
  • płatki migdałów.

Przygotowanie: 

Drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki letniego mleka  z łyżką cukru, odstawić do wyrośnięcia. Mąkę posiekać razem z masłem, dodać resztę składników i wyrobić. Podczas wyrabiania ciasta najlepiej jest je rzucać o blat. Ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować (odrazu podłożyć papier do pieczenia, zrobić zakładkę z papieru na ok.1cm). Rozetrzeć masę makową (dwie masy makowe wymieszać z dżemem).  Zawijać ciasto do siebie. Boki papieru podłożyć pod spód (szczelnie) by masa makowa nie wypłynęła podczas pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku w 180stopniach przez ok.1h.
Polewa: Na wolnym ogniu rozpuścić wszystkie składniki. Na ostudzone ciasto, na wierzch posmarować polewą (nie może być gorąca). Można posypać orzechami, płatkami migdałowymi.















Smacznego!!!

2 komentarze:

  1. Dziękuję za zaproszenie na bloga ... tadam! i oto jestem :-)
    Przepysznie wygląda ten makowiec i jestem pełna podziwu i uznania ponieważ .... drożdżowe mnie nie lubi i każda przygoda z nim to prawdziwa klęska. Ten Twój to prawdziwe dzieło!:-) U mnie od drożdżowego jest Pan K. Może się kiedyś nauczę??? Mażę o zapachu domowego drożdżowego ciasta, które jest dobrze wypieczone, puszyste i smaczne :-). Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Jednak ten makowiec akurat podesłała mi mama, ja nie zdążyłam upiec na święta. Ja od jakiegoś roku polubiłam ciasto drożdżowe i przestałam się go bać :) Pozdrawiam.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :