Pierniczki




Składniki:
Ciasto:


  • 1/2 szklanki miodu (125ml),
  • 200g miękkiego masła,
  • 1 szklanka cukru pudru (140g),
  • 2 jajka,
  • 4 i 1/2 szklanki mąki pszennej (725g) plus do podsypywania,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej (14g),
  • 20g przyprawy do piernika.

Ponadto:

  • Lukier: cukier puder plus gorąca woda,
  • landrynki.


Przygotowanie:





Mąkę przesiać przez sitko. Wszystkie składniki razem wymieszać. Zagnieść ciasto. Rozwałkować dość cienko (patrz na zdjęcie). Powycinać pierniki. Kłaść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w rozgrzanym piekarniku 180stopni ok.7min. -10minut - w zależności od grubości pierniczków. Po upieczeniu pozostawić do wystygnięcia. 
Pierniczki z witrażykami: w miejsce wyciętych okienek włożyć pokruszone lub połamane na mniejsze kawałki landrynki. Temp. pieczenia oraz ich czas jest taki sam jak normalnych pierniczków. Pierniczki pozostawić do ostygnięcia na papierze, na którym były pieczone.


Dekorację należy zrobić według własnego uznania. Lukier: cukier puder wymieszać z gorącą wodą. Do wody dodawać tyle cukru pudru do momentu uzyskania białej i gęstej masy.


Gdy lukier wyschnie, gotowe pierniki schować do pojemnika i następnego dnia pierniczki są już mięciutkie i gotowe.




Smacznego!!!

10 komentarzy:

  1. A ten cukier puder to dodać do ciasta? Czy ta szklanka pudru jest do zrobienia lukru?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cukier puder dodać do ciasta. Już poprawiam aby było to jaśniej napisane :)

      Usuń
    2. Dzięki :-) Zabieram się za pieczenie, dam znać jak wyszły ;)

      Usuń
    3. Pierniki wyszły bardzo smaczne :-) Dziękuję za przepis, na Święta będę piec jeszcze raz ;)

      Usuń
    4. Jak moje dzieci tak będą jeść pierniki, to również będę musiała na Świeta jeszcze raz piec :)

      Usuń
  2. Pierniki pychota 😊przepis łatwy i szybki.wszystko robiłam w mikserze .

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :