Ciasteczka z galaretką


Składniki:

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej ( 460g ), plus do podsypywania, 
  • 1 szklanka cukru pudru ( 150g ),
  • 4 żółtka,
  • kostka masła niesolonego - 250g.

Ponadto:

  • 1 galaretka ( smak dowolny ),
  • 1 szklanka cukru pudru.
Przygotowanie:

Zimne masło pokroić w kostkę, dodać mąkę, żółtka, cukier puder i zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować i wykrajać ciastka - jedne w całości, a drugie same obręcze. Położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub specjalnym silikonem, włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200stopni C i piec ok.8-10min. ( do zarumienienia ). Obręcze ciastek szybciej się rumienią dlatego należy piec je osobno i krócej. Po wyjęciu pozotawić do ostygnięcia.

Cukier puder wymieszać z gorącą wodą - tak by powstał gęsty lukier. Obręcze ciastek skleić lukrem ze spodami.

Galaretkę rozpuścić w 250ml gorącej wody, odstawić do ostygnięcia. A po ostygnięciu włożyć do lodówki do momentu aż zacznie gęstnieć. Gęstniejącą galaretkę nałożyć do ciastek. Ciastka odłożyć w chłodniejsze miejsce i pozostawić do momentu aż galaretka stężeje.






Smacznego!!!

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :