Ciasto brzoskwiniowe.





Składniki: ( na tortownicę o średnicy 24cm )

Ciasto:

  • 3 jajka,
  • łyżka wody,
  • 60 g mąki pszennej,
  • 60 g mąki ziemniaczanej,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 100 g cukru.
Masa budyniowa:
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru,
  • 125 ml syropu brzoskwiniowego (z puszki brzoskwiń, która również będzie wymieniona na dole),
  • 1 i 1/2 szklanki zimnej wody,
  • niepełna szklanka cukru ,
  • 100 g miękkiego masła.
Pianka:
  • 300 ml śmietanki 30% (musi być schłodzona),
  • galaretka ( ja użyłam poziomkowej).
Ponadto:
  • puszka brzoskwiń,
  • galaretka o smaku brzoskwiniowym.
Przygotowanie:

Masa budyniowa:

Szklankę wody (250ml) ugotować razem z syropem brzoskwioniowym i cukrem. W połowie szklanki wody wymieszać budynie. Gdy cukier się rozpuści i woda zagotuje, wlać rozpuszczony budyń. Cały czas mieszając. Gdy zgęstnieje zdjąć z ognia. Odstawić do ostygnięcia (Gdy masa budyniowa stygnie w tym czasie upiec ciasto). Gdy budyń całkowicie wystygnie utrzeć masło na puszystą masę. Do utartego masła dodawać łyżka po łyżce budyń cały czas miksując.  

Ciasto:

Oddzielić żółtka od białek. Żółtka roztrzepać widelcem z łyżką wody. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, nadal ubijając. Powoli wlewać żółtka, cały czas ubijając. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać powoli do ubitej masy - ale tym razem składniki łączyć delikatnie łyżką do momentu aż nie będzie grudek (nie ubijać mikserem). Blaszkę wysmarować masłem i posypać bułką tartą lub posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać na blaszkę ciasto. Włożyć do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i piec 20min. Gdy ciasto ostygnie nasączyć je syropem z brzoskwiń. Następnie wyłożyć na nie masę budyniową. Włożyć do lodówki.
Ja piekłam ciasto stosując drugiej opcji z papierem do pieczenia. Po upieczeniu zdjęłam papier, biszkopt włożyłam do blaszki i nakładając masę budyniową ładnie boki biszkoptu pokryła.

Pianka:

Galaretkę rozpuścić w połowie wody zalecanej na opakowaniu (u mnie to było 250ml). Ostudzić. Śmietankę ubić i delikatnie stróżką wlewać ostudzoną galaretkę. Galaretka musi być dobrze ostudzona ale nie gęstniejąca. Tak przygotowaną piankę delikatnie wyłożyć jako kolejną warstwę.

Galaretka:

Galaretkę rozpuścić w 400ml wody i ostudzić. Włożyć do lodówki do lekkiego stężenia. Gdy wszystkie poprzednie warstwy stężały pokroić brzoskwinie i poukładać na wierzchu. Brzoskwinie zalać ostatnią warstwą czyli galaretką.

Ciasto najlepiej odstawić na kilka godzin luba na całą noc by dobrze stężało.


Smacznego!!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :