Eklerki


A takie wyszły innym razem:




Składniki: (14 sztuk)

Ciasto:

  • szklanka wody (250ml),
  • szczypta soli,
  • 200 g mąki pszennej (ja użyłam tortowej),
  • 100 g masła,
  • 5 jaj średniej wielkości ( jeżeli jajka są duże, dać 4szt - po wybiciu powinno być ok. 260 g).
Krem:
  • 500 ml śmietanki 30%,
  • 2 opakowania śmietan fix ( 2 x 9 g) - można pominąć,
  • 16 g cukru waniliowego.
Polewa: ( wystarczy nawet połowa podanych składników na polewę)
  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 100 g białej czekolady,
  • 60 g masła.
Przygotowanie:

 Zagotować wodę z masłem i szczyptą soli.
Gdy masło się rozpuści i woda zagotuje, zmniejszyć ogień. Jednym, zdecydowanym ruchem wsypać mąkę, cały czas mieszać. Mieszać do momentu uzyskania gładkiej masy, która będzie się odklejała od ścianki garnka. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Ciasto włożyć do miski i cały czas miksując dodawać po jednym jajku, do momentu gdy masa będzie jednolita. 
 Przygotować blachę, wyłożyć na nią papier do pieczenia. Ciasto nakładać do szprycy i wyciskać paski ( u mnie widać linie - odległość między nimi to 9cm). Rozgrzać piekarnik do 200 stopni i piec ok.30 min. ( czas pieczenia jest bardzo różny, u niektórych jest to 25min. , a u mnie to było sporo ponad 30min. - należy samemu sprawdzać ).
 Czekoladę rozpuścić z 30g masła.
 Białą czekoladę również rozpuścić z 30 g masła.











 Schłodzoną śmietankę ubić mikserem. Pod koniec ubijania dodać cukier waniliowy i śmietan fix.

Eklerki przekroić na pół wzdłuż (gdy wystygną) . Nałożyć krem i złożyć. Górę polać czekoladą. 





Smacznego!!!

Komentarze

  1. Ostatnie foto do schrupania na odległość ,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam eklery. Jeszcze nigdy nie odważyłam się je zrobić sama w domu, ale chyba w tym roku spróbuję :) dziękuje za przepis, skorzystam.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :