Focaccia z oliwkami i rozmarynem.

Pierwszy raz robiona przeze mnie Focaccia. Przepis zaczerpnęłam ze strony tu kliknij. Wyszła puszysta i smaczna :)




Składniki:

  • 500 g mocnej chlebowej mąki + dodatkowo do podsypania,
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli,
  • szczypta drobnego cukru,
  • 4 łyżki oliwy extra virgin + dodatkowo do posmarowania ciasta,
  • 14 g suchych drożdży,
  • 80 g suszonych pomidorów, odsączonych, lekko osuszonych i pokrojonych,
  • 150 g mieszanych oliwek, bez pestek (czarne i zielone),
  • świeży rozmaryn do posypania po wierzchu ciasta ( ja użyłam suszonego),
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól morska.
Przygotowanie:

W dużej misce wymieszać mąkę z solą i cukrem. Mąkę odgarnąć na boki by powstał na środku otwór, do którego należy wlać oliwę i drożdże rozpuszczone w 300 ml ciepłej wody. okrężnymi ruchami wymieszać i zagnieść. Podczas zagniatania dodać pokrojone pomidory. Zagniatać ok.10 min. W razie gdyby ciasto było zbyt suche dolać odrobinę ciepłej wody, natomiast gdyby zbyt mocno się kleiło lekko podsypywać mąką.

Gdy ciasto jest zagniecione, uformować z niego kulkę. Miskę lekko naoliwić, włożyć do niej ciasto, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 45min.








Formę (25x38) obsypać lekko mąką. Położyć na nią delikatnie ciasto i rozprowadzić po całości. Robiąc dołki palcem w cieście wkładać w nie oliwki. Plasterki czosnku również wbić w ciasto. Całość posmarować oliwą, posypać rozmarynem i solą morską ( delikatnie z tą solą gdyż oliwki też są słone i łatwo przesolić). Przykryć folią spożywczą i odstawić do ponownego wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na 30min.

Rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Do rozgrzanego piekarnika włożyć Focaccię i piec ok.20 min. Sprawdzać by się za bardzo nie przypiekła.

Gdy Focaccia wystygnie można ją zawinąć w papier do pieczenia, folię spożywczą i zamrozić. W zamrażarce można przechowywać ok 3 miesięcy.





Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :