Galaretka z musem brzoskwiniowym.




Składniki:

  • 2 galaretki brzoskwiniowe,
  • 5 połówek brzoskwiń z puszki,
  • 200ml śmietanki 30%,
  • 1 x śmietan fix,
  • 6 podłużnych biszkoptów.
Przygotowanie:

Biszkopty rozłożyć na spód formy. 
Jedną galaretkę rozpuścić w 400ml wody i odstawić do ostudzenia. Gdy ostygnie włożyć do lodówki do lekkiego stężenia. Dodać do galaretki pokrojoną w kostkę połówkę brzoskwini. Zalać biszkopty i odłożyć do lodówki do stężenia.
Mus brzoskwiniowy: resztę brzoskwiń zmiksować na gładką masę (ja użyłam blendera). Drugą galaretkę rozpuścić w szklance wody (w połowie zalecanej porcji na opakowaniu). Wymieszać z brzoskwiniami i odstawić do ostudzenia.
Gdy pierwsza warstwa stężeje delikatnie wyłożyć na nią mus brzoskwiniowy. Odstawić do stężenia, najlepiej na całą noc.
Schłodzoną śmietankę ubić mikserem na sztywno. W połowie ubijania dodawać powoli śmietan fix. Gdy śmietanka będzie już sztywna udekorować deser. Najlepiej najpierw wyjąć deser z formy, a później dekorować śmietanką.

Forma 8cmx21cm - najlepiej silikonowa, gdyż łatwo deser z niej wyjąć.

Smacznego !!!


Komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :