Ptysie





Składniki: (15 sztuk)

Ciasto:

  • szklanka wody (250ml),
  • szczypta soli,
  • 200 g mąki pszennej (ja użyłam tortowej),
  • 100 g masła,
  • 5 jaj średniej wielkości ( jeżeli jajka są duże, dać 4szt - po wybiciu powinno być ok. 260 g).
Masa budyniowa:
  • 1 budyń o smaku waniliowym z cukrem,
  • 450ml mleka,
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego,
  • 200 g masła, miękkiego.
Można również ptysie podać ubitą śmietaną. Przepis znajduje się tu kliknij.

Ponadto:
  • cukier puder.
Przygotowanie:

Masa budyniowa:

Ugotować budyń w 450 ml mleka z łyżeczką olejku waniliowego, który należy dodać na samym początku do mleka, które ma się zagotować. Budyń pozostawić do całkowitego wystygnięcia (przykryć folią spożywczą by nie zrobił się kożuch). Masło utrzeć mikserem i łyżka po łyżce dodawać ostygnięty budyń. 

Ciasto:

 Zagotować wodę z masłem i szczyptą soli.
Gdy masło się rozpuści i woda zagotuje, zmniejszyć ogień. Jednym, zdecydowanym ruchem wsypać mąkę, cały czas mieszać. Mieszać do momentu uzyskania gładkiej masy, która będzie się odklejała od ścianki garnka. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Ciasto włożyć do miski i cały czas miksując dodawać po jednym jajku, do momentu gdy masa będzie jednolita. 


  Przygotować blachę, wyłożyć na nią papier do pieczenia. Ciasto nakładać do szprycy i uformować ptysie.  Rozgrzać piekarnik do 200 stopni i piec ok.30 min. ( ocenić samemu gdyż może to być 25min. jak również ciut więcej niż 30min.).
 Ostudzić. Górę ptysia odkroić i wypełnić środek masą budyniową. Posypać cukrem pudrem.



Smacznego!!!


Komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :