Słodkie podkowy.



Składniki:

Ciasto:

  • szklanka wody (250ml),
  • szczypta soli,
  • 200 g mąki pszennej (ja użyłam tortowej),
  • 100 g masła,
  • 5 jaj średniej wielkości ( jeżeli jajka są duże, dać 4szt - po wybiciu powinno być ok. 260 g).
Ponadto:
  • cukier puder do posypania,
  • nutella (lub inna czekolada tego typu) lub marmolada.
Przygotowanie:

 Zagotować wodę z masłem i szczyptą soli. Gdy masło się rozpuści i woda zagotuje, zmniejszyć ogień. Jednym, zdecydowanym ruchem wsypać mąkę, cały czas mieszać. Mieszać do momentu uzyskania gładkiej masy, która będzie się odklejała od ścianki garnka. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Ciasto włożyć do miski i cały czas miksując dodawać po jednym jajku, do momentu gdy masa będzie jednolita. 
 

 

 Przygotować blachę, wyłożyć na nią papier do pieczenia lub silikon. Ciasto nakładać do szprycy i wyciskając formować podkowy. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni i piec ok.25 min.
 

Gdy podkowy ostygną przekroić je na pół (koniecznie musi być dobry nóż, ja miałam z ząbkami). Do środka nałożyć nutellę (lub inną czekoladę tego typu) i złożyć. Wierzch posypać cukrem pudrem.

Smacznego!!!

Komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :