Czekoladowe serce z truskawkami.



Składniki:
  • 3-4 gorzkie czekolady, w zależności od wielkości serca i od ilości truskawek,
  • truskawki,
  • biała czekolada.
Przygotowanie:


Przygotować plastikowy pojemnik  w kształcie serca - najlepiej by plastik był miękki i by można było go lekko ponacinać w razie gdyby serce nie chciało wyjść. 

Gdy nie posiada się takiego pojemnika, można zrobić serce z folii aluminiowej - zrobić je z kilku warstw, by była sztywniejsza.
 Rozpuścić czekoladę i posmarować spod i boki formy. Włożyć do zastygnięcia do lodówki. Tak samo nałożyć kilka warstw czekolady, do uzyskania sztywnej warstwy czekolady. Ja te boki serca później poucinałam, ale lepiej zrobić to od razu. Ostrożnie odchylać boki formy i oddzielać od czekolady. Gdy boki będą już luźnie, wypchnąć serce od spodu - delikatnie i ostrożnie. W razie potrzeby można nacinać plastik by sobie ułatwić.

Truskawki posmarować czekoladą, lub zanurzyć w niej i pozostawić do zastygnięcia.

Rozpuścić białą czekoladę i przestudzić (ciepła rozpuści ciemną czekoladę i może zniszczyć serce). Udekorować serce i truskawki.
 Na zdjęciu są widoczne pralinki domowej roboty. Sposób zrobienia znajduje się tu kliknij.
 Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :