Frykasy.


Frykasy są bardzo fajną przekąską na wieczory spędzane w domu przed telewizorem lub na wieczorne pogaduchy ze znajomymi. Mi oraz mojemu mężowi najlepiej smakują one z sosem majonezowo czosnkowym. 


Składniki:
  • 550 g mąki pszennej (ja użyłam tortowej),
  • 300ml ciepłej wody (ciut więcej niż szklanka),
  • 7g suchych drożdży,
  • 2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka cukru,
  • 2 łyżki oregano,
  • garść świeżej bazylii (12g),
  • łyżka oliwy lub oleju,
  • 200g przecieru pomidorowego - temperatura pokojowa,
  • 135 g startego sera żółtego - temperatura pokojowa,
  • 2 łyżki bazylii,
  • jajko,
  • kminek, majeranek lub ulubiona przyprawa do posypania na wierzch.
Dodatkowo:

Najlepiej smakują z sosem majonezowo czosnkowym. Możesz wykorzystać swój przepis, kupny sos lub skorzystać z mojego przepisu, który znajduję się tu kliknij.

Przygotowanie:


 Mąkę wymieszać z solą, cukrem, posiekaną bazylią i oregano. Mąkę odgarnąć na boki i w środek wlać olej. Drożdże wymieszać w ciepłej wodzie i wlać do miski na środek. Robiąc okrężne ruchy palcem łączyć mąkę z rozpuszczonymi drożdżami. Następnie dobrze wyrobić ciasto. Gdyby ciasto było zbyt suche dodać odrobinę ciepłej wody. Uformować kulę. Miskę lekko naoliwić i pozostawić w niej ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na 1h.
Gdy ciasto wyrośnie podzielić je na trzy części. 












Ciasto rozwałkować. Przecier pomidorowy wymieszać z bazylią, posmarować placek i posypać startym serem żółtym.








Ciasto złożyć na pół. Widelcem skleić końcówki.







 Wyciąć paski - paski nie mogą być zbyt grube gdyż będą się źle skręcały.




 Przygotować blachę. Wyłożyć ją silikonem lub papierem do pieczenia, który najlepiej lekko posmarować oliwą. Wycięte paski poskręcać i położyć na blaszce. Frykasy posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kminkiem, majerankiem bądź inną przyprawą.Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok.20min. - sprawdzic kilka minut wcześniej, gdyż mogą być gotowe kilka minut przed podanym czasie.


Smacznego!!!

Komentarze

  1. O mniam, ależ to musiało być dobre...

    OdpowiedzUsuń
  2. Powyższy wpis bardzo dużo wnosi do dyskusji.

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy te 7g suchych drożdży można zastąpić zwykłymi i w jakiej wtedy ilości ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak można zastąpić. 7g suchuch drożdży to 25 g świeżych drożdży.

      Usuń
  4. Właśnie je zrobiłam, są mega !!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo, że smakują. Jest również wersja z mięsem mielonym, również bardzo smaczna :)

      Usuń
    2. Witam, mam pytanie:czy można upiec je wcześniej przed podaniem,a później odgrzać?

      Usuń
    3. Witam. Ja czasami jem je nawet na następny dzień, zimne i też są dobre :)

      Usuń
  5. Frykasy, wykonane:) wyszły naprawdę pycha, a na drugi dzień były dla mnie równie dobre :) Dziękuję Moniko za ten przepis:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :