Pączki pieczone z budyniem





Od jakiegoś czasu chodziły za mną takie pieczone pączki. Nareszcie udało mi się je zrobić. Muszę przyznać, że są bardzo smaczne i zapewne jeszcze nie raz je zrobię. Skorzystałam z przepisu, który znajduje się na stronie tu kliknij.

Składniki: (11-15 sztuk, w zależności od wielkości)

Ciasto:

  • 7g suchych drożdży,
  • 1 szklanka ciepłego mleka (250ml),
  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej (ja użyłam tortowej),
  • 1/4 szklanki cukru,
  • 2 łyżki roztopionego masła (ok.45 g przed roztopieniem),
  • 1 jajko.
Ponadto:

  • budyń waniliowy z cukrem,
  • cukier puder.
Przygotowanie:

 Mąkę przesiać przez sito i wymieszać z cukrem i jajkiem. Drożdże wymieszać w ciepłym mleku. Mąkę odgarnąć na boki i do środka wlać rozpuszczone drożdże. Okrężnymi ruchami połączyć składniki. Dodać rozpuszczone masło i zagnieść ciasto. Ciasto będzie klejące. Miskę posypać lekko mąką, położyć wyrobione ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na 1,5h w ciepłe miejsce. 
 Budyń zrobić według przepisu na opakowaniu. Lekko ostudzić.
Są dwa sposoby na lepienie pączków:
1. Oprószyć mąką blat i rozwałkować ciasto na grubość 1-1,3cm. Szklanką o średnicy ok.7cm wycinać pączki. Na każde koło nałożyć po łyżeczce budyniu. Zlepić i położyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub silikonem.
2. Urywać po kawałku ciasta. Na dłoni spłaszczyć, nałożyć po 1 lub dwie łyżeczki budyniu i zlepić - ja skorzystałam z tej opcji. Ciasto urywałam na oko. Trzeba pamiętać, że ciasto się klei i trzeba mieć ręce oprószone mąką. Pączki odkładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub silikonem.

Zostawiać odstępy, ponieważ pączki jeszcze wyrosną. Przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 30minut. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni. Piec 13-19minut - to zależy od wielkości pączków. Ja swoje piekłam 19minut. Ostudzić na kratce i oprószyć cukrem pudrem.



Smacznego!!!


10 komentarzy:

  1. Mniam! Pyszne pączusie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja wypróbuję we czwartek ;) wyglądają super!!

    OdpowiedzUsuń
  3. mnie ciasto wyszło z grudkami , nie wiem czy takie powinno wyjsc czy ja coś zle zrobiłam ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nie miałam grudek. Może za krótko ciasto wyrabiane, stąd te grudki?

      Usuń
    2. własnie nie wiem skąd .. zaczęłam wyrabiac ciasto i było strasznie klejące i grudki sie zrobiły i nie wiem dlaczego ..

      Usuń
    3. Czy mimo tych grudek pączki wyszły?

      Usuń
    4. wyszły jakos :)

      Usuń
  4. Piękne są ,tak delikatnie wygladają!Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :